Ülni csak egészségesen – az ergonomikus irodaszék új generációja

Okos irodai szék
Az ülés a lehető legegészségtelenebb pozíció az emberi test számára, amely az evolúció során a felegyenesedett, dinamikus mozgás és a fekvő helyzetben történő pihenés követelményei szerint alakult ki. Az irodai munkavégzés elterjedésével a legtöbb munkavállaló ebben a testhelyzetben kénytelen a nap nagy részét eltölteni, ami hosszútávú egészségkárosodást eredményezhet. Azonban a tudatosan beépített, mozgással töltött szünetekkel és a helyes testtartásban végzett ülő munkával minimálisra csökkenthetjük a kockázatokat. A helyes testtartásban történő ülés elengedhetetlen feltétele a megfelelően beállítható ergonomikus szék.

Cikksorozatunkban szeretnénk bemutatni azokat az ergonómiai és munkaügyi szempontokat, amelyek mentén a különböző testméretekkel és esetlegesen már meglévő gerincproblémákkal rendelkező felhasználók számára kifejlesztjük az optimális testhelyzetet biztosító irodaszéket.

Talán azzal mindenki egyetért, hogy az életünket legtöbbet jellemző testtartásunknak nagy hatása van az egészségi állapotunkra, meghatározó jelentőséggel bír a mindennapjaink szempontjából.

Az, hogy milyen helyzetben töltjük időnk nagyobb részét, alapvetően az életmódunktól, életvitelünktől függ: pl. egy fodrász egy helyben áll leginkább, egy pincér jobbára jövés-menéssel végzi munkáját, az irodai alkalmazott pedig ülve dolgozik jellemzően. Nem elhanyagolható tényező a vizuális eszközök elterjedt használata sem, amely fekvő vagy ülő pozíciót igényelnek.

Akár munkavégzés szempontjából, akár pihenés céljából ülünk, egyáltalán nem mindegy milyen alkalmatosságot használunk ehhez, ha nem szeretnénk a földön elhelyezkedni.

Idézzük csak fel elmúlt korok, történelemkönyvek sárgult lapjain megbámult furábbnál furább ülőbútorokat, amelyek sokasága kényelemmel – már csak szemre is – alig kecsegtetett. A kezdeti funkcionalitást egyre inkább háttérbe szorította a stílus (pl. rokokó) és a társadalmi rang megjelenítése (biedermeier), az emberi test egészsége talán csak napjainkban az a szempont, amely megelőzi az előbbi szempontokat.

Ma már nem szempont a testi kellemetlenségek elviselésének jellemformáló funkciója, melyet szolgált pl. a keleti népeknél használatos sarokülés, mely az izületeket megterheli, a vérkeringést elszorítja és már rövid idő múlva felugrásra való kényszert érez az ember. Hasonlóan tűrőképesség növelésére ösztönzött a törökülésre emlékeztető jógaülés, amelynek cseppet sem egészségi és kényelmi eleme a combokra helyezett lábfej, lelkiismeretes jógaoktatók komoly izületi sérülés, megerőltetés lehetőségére fel is hívják a figyelmet.

Nem olyan régmúltú az egészségi szempontokat egyre inkább előtérbe helyező székek története. Charles Darwin más témában szokta jegyezni a történetírás, ki gondolná, hogy hozzá fűződik az első görgős lábú szék, melyet azért készített kényelmi szempontból, tudományos vizsgálatai során ne kelljen a helyváltoztatáshoz felállnia. Thomas E. Warringnak a londoni 1851-es világkiállításon bemutatott Centripetal Spring karosszékét is csak görgős, kárpizott korabeli szépségként képzelhetjük el, a XX. század második felében jelent meg még távolról sem humanitárius szempontból, hanem inkább csak a munkahatékonyság növelése érdekében kifejlesztett első irodaszék.

A tendencia azóta sem változott, sőt, a tartós használatra szánt szék ergonómiai szempontok érvényesítése nélkül már nem is készíthető el, nem piacképes.

E székek is kb. az 1970-es évektől kezdődően fejlődésen mentek keresztül, esetükben általánosságban elmondható, hogy az egyenméretezés miatt ritkán találnak olyan vevőre, aki teljes mértékben elégedett.

Az általunk kifejlesztett ergonomikusan pozícionálható irodaszék abban jelent újdonságot, hogy a vásárló testi paramétereihez teljes mértékben és nem csak megközelítőleg lehet igazítani, ezzel mintegy tökéletes összhang teremthető a szék és használója között. Ezzel termékünk az irodaszékek és azon belül is az ergonomikus irodaszékek történetében új generációs technikai megoldásként jegyezhető.

A következő cikkünkben azt járjuk körül, milyen egészségügyi tényezőkre kell figyelni az egészséges ülőalkalmatosság kialakítása során.

SmartSeat márkanév alatt a gerincoszlopot a lehető legkevésbé terhelő, optimális emésztési és keringési folyamatokat az egészséges testtartás révén lehetővé tevő irodaszék fejlesztését tűztük ki célul. Az egyedi mechanikai megoldásnak köszönhetően fokozatmentesen állítható, ergonomikus irodaszékünk a Széchenyi 2020 Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretén belül „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” tárgyú VEKOP-2.1.7-15-2016-00145 számú projekt keretében, az EU és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

További információ:
SmartSeat – az irodai okos szék
SmartSeat – Smart office chair
SmartSeat – Intelligenter Bürostuhl

(X) Frissítve: 2019.04.12.