Az ülőmunka egészségügyi vonatkozásai III. – Szemproblémák I.

Az ülés a lehető legegészségtelenebb pozíció az emberi test számára, amely az evolúció során a felegyenesedett, dinamikus mozgás és a fekvő helyzetben történő pihenés követelményei szerint alakult ki.

Az irodai munkavégzés elterjedésével a legtöbb munkavállaló ebben a testhelyzetben kénytelen a nap nagy részét eltölteni, ami hosszútávú egészségkárosodást eredményezhet. Azonban a tudatosan beépített, mozgással töltött szünetekkel és a helyes testtartásban végzett ülő munkával minimálisra csökkenthetjük a kockázatokat. A helyes testtartásban történő ülés elengedhetetlen feltétele a megfelelően beállítható ergonomikus szék.

Cikksorozatunkban szeretnénk bemutatni azokat az ergonómiai és munkaügyi szempontokat, amelyek mentén a különböző testméretekkel és esetlegesen már meglévő gerincproblémákkal rendelkező felhasználók számára kifejlesztjük az optimális testhelyzetet biztosító irodaszéket.

_____________________

Szemünket, látásunkat zavaró tényezők, hatások folyamatosan érnek bennünket. Fontos ismerni ezeket, hogy meg tudjuk védeni magunkat velük szemben és megőrizhessük hosszú távon  egészségünket.

A szemünket érő irodai káros hatások részletes taglalása előtt előzetesen áttekintjük az általános környezeti veszélyeket, hogy átfogó képet kaphassunk végül a téma egészéről.

Az állandóan jelen lévő hatás az UV(ultraviola)-sugárzás , amely a nap sugárzásával, fényével jut el hozzánk. Háromféle: UVA, UVB és UVC sugárzás különböztethető meg. Elvileg kiszűri a földet védő ózonréteg, de ha ez sérül, – márpedig a káros emberi tevékenység miatt erősen sérül -, akkor csökken a védelmünk: az ózonréteg 1%-os csökkenésével az átjutó UVB-sugárzás 2%-kal nő!

Az UV-sugárzás a napsugár részeként láthatatlanul jut el hozzánk, mint rövidhullámú sugárzás. Földi körülmények között ívhegesztés során válik láthatóvá, de a higanylámpák, a szolárium fénycsövek és bizonyos világításra használt izzók esetében is találkozhatunk vele.

Az UV-sugárzás romboló hatásai hosszútávon és fájdalommentesen – azaz – alattomosan -érnek el hozzánk: retinagyulladás, rosszindulatú elváltozások alakulnak ki a szemben, tehát a védekezés ellenük nagyon is indokolt 100%-os UV-szűrő szemüveggel.

A szemet érő – normál – UV-sugárzást a szaruhártya nagyjából kiszűri, de a nagy dózisú napfény fájdalmas gyulladást okozhat és a szem nagyon érzékennyé válik a fényre. Lehetséges, hogy a gyulladás magától elmúlik, de ellenkező esetben orvoshoz kell fordulni.

A kötőhártyára ugyanez vonatkozik: erős UV-sugárzás megvastagodásokat okoz a kötőhártya felszínén, amelyek eltakarják a szaruhártya egy részét látásromlást okozva. Műtéti beavatkozást igényel ez az elváltozás.

Az UVB-sugárzás bizonyítottan kiváltó oka a szürke hályognak, tehát nemcsak időskori beszélhetünk. Ebben az esetben a szemlencse elhomályosodása okozza a látásromlást ezért azt műtéti úton eltávolítják és műlencsével pótolják. A szaruhártya és a szemlencse ugyan  elnyeli az UVB-sugárzás egy részét, a sugárzás másik része viszont tovább halad az ideghártyáig, és elkezdi azt roncsolni. Ez a folyamat már visszafordíthatatlan és kialakul a makula degeneráció, vagyis az éleslátás központja sérül. A fényben lévő UV-sugárzás elindítja a szabad gyökök kialakulását, amelyek káros oxidáló anyagok, nagyrészt ezek felelősek az öregedésért is. A szabad gyökök a retinát is károsítják, és ez folyamat már sajnos vaksághoz vezet. Ezektől a káros hatásoktól már kisgyermekkortól védeni kell a szemet UV-szűrő szemüveggel. A gyermekek különösképpen veszélyeztetettek, mert nem ismerik a szabadban töltött idő és a napfény veszélyét.

A szem természetes védvonalát alkotja a sárgafoltban lévő lutein és zeaxantin, a C-és E-vitaminok antioxidáns hatásukkal, valamint a cink és a szelén. Normál körülmények között ezek az anyagok bizonyos fokig képesek védeni a szemünket, de veszélyeztetettség esetén ajánlatos a bevitel, hogy megelőzzük a szem romlását.

Az UV-sugárzás elleni védőszemüveg, de legalább a napszemüveg viselése egyenesen nélkülözhetetlen.

Folytatjuk témánkat a szemet károsító egyéb hatások ismertetésével.

A „SmartSeat” márkanév alatt a gerincoszlopot a lehető legkevésbé terhelő, optimális emésztési és keringési folyamatokat az egészséges testtartás révén lehetővé tevő irodaszék fejlesztését tűztük ki célul. Az egyedi mechanikai megoldásnak köszönhetően statikus, de minden irányba fokozatmentesen állítható, (gerincproblémával küzdőknél előre is) dönthető ülőlappal rendelkező, szemproblémákat is figyelembe vevő, ergonomikus irodaszékünk a Széchenyi 2020 Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretén belül „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” tárgyú VEKOP-2.1.7-15-2016-00145 számú projekt keretében, az EU és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

További információ:
SmartSeat – az irodai okos szék
SmartSeat – Smart office chair
SmartSeat – Intelligenter Bürostuhl

(X) Frissítve: 2019.04.12.