A minőségi klímaszerelés feltételeiről

Cikksorozatunk eddigi írásaiban a légkondicionálás történetét tekintettük át napjainkig. Innentől másra összpontosítunk: a jelen monoblokk jellegű és osztott hőszivattyú-készülékeire, hőcserélős HMV-tartályaira, klíma-dekorcsatornáira, all-in-one (összesített) illetve mobil Aux- és Midea-klímaberendezéseire. Egyetlen történeti kiegészítéssel tartozunk még, most már csak a közelmúltat érintve.

A kései 2010-es évektől a klímaberendezések „hűtőközegének” (a munkafolyadéknak) a kémiai összetétele megváltozott a korábbi, már szintén 0-fokon ózontámadó képlethez képest. Az 1987-ben előírt, 1989-ben pedig valósan bevezetett, 2018-ig érvényesülő szabvány ugyanis még nem zárta ki, hogy az externális (akaratlan) tágabb-környezeti hő-növelő hatásnak három-négyjegyű számadata legyen – főleg a berendezések szerelési műveletein, a telepítéseken, készülékcseréken át. Az immár elhanyagolható hő-hozzájárulási adatok érdekében a hidrofluor-szénhidrát tartalmú hűtőközeg helyett az utóbbi évek során a hidrofluor-olefin tartalmú munkafolyadék használata terjedt el. Egyébként 2015-től az EU-ban csak inverterrel ellátott klímák forgalmazhatók. Az inverter nem szimplán áramátalakító komponens, hanem az áram erősségét is, feszültségét is, frekvenciáját is szabályozza, így szükségtelenné teszi a készüléki automatika be- és kikapcsolásait, folyamatossá teszi a kompresszor fordulatszámának optimalizációját.

A klímaszerelés sokféle „szerelési anyagot” igényel, amelyek az ilyen berendezésekre szakosodott kiskereskedelmi üzletekben és nagyker raktárakban rendelkezésre kell álljanak. A főbb segédtermékek: tartókonzolok, szigetelt rézcsövek, egyéb – főleg alumíniumból készült – fémcsövek, PVC-csövek cseppvíz számára, csepptálca, kondenzvíz-szivattyú, kábelcsatornák, külön szigetelések, számos villanyszerelési kellék, vezetékektől a lágyindítóig (ez a termék egyszerűsített frekvenciaváltó, amely nagy villanymotorokat is puhán tud indítani, kímélve a hálózatot), csavarok és csavaranyák („hollandik”), szerelődoboz, téliesítő szett, mosózsák. A szerelői eszköztár tartozékai közül nem hiányozhat a hő-és páramérő.

A klímaberendezés kiválasztásához – egyelőre nem a márkákat, hanem a konstrukciós alaptípusokat illetően – meggondolások szükségesek. Ha mondjuk épület-léptékű központi rendszer telepítésére kerül sor, mégpedig úgynevezett csomagolt (PTAC: Packaged Terminal Air Conditioned) konstrukcióval – mert létezik hasonló, de ezzel nem azonos központi megoldás is – , úgy ennek, mármint a PTAC alkalmazásának is megvannak a maga változati lehetőségei. Az csomagolt rendszerbeli főegység lehet tetőtéri, de lehet közelebbi-beltéri és kültéri is, valamint lehet gyári előállítású munkafolyadék működtetője, de lehet vízhűtéses vagy léghűtéses is. Legközelebbi írásunkban már kicsit részletezőbben kezdünk foglalkozni az egymástól eltérő alapkonstrukciókkal, az osztott (split) rendszerek témájánál kezdve.

Kapcsolódó témák:
AC. S. Sytems Kft. – Klíma nagyker
A klímakérdés most a kérdés!
Klíma 
címszó a Netlexikonban
#klímakérdés: Írásaink között e kulcsszóra keresve megtalálja kapcsolódó témáinkat.