Az ülőmunka egészségügyi vonatkozásai VII. – Passzív ülés ártalmai

Okos irodai szék
Az ülés a lehető legegészségtelenebb pozíció az emberi test számára, amely az evolúció során a felegyenesedett, dinamikus mozgás és a fekvő helyzetben történő pihenés követelményei szerint alakult ki.

Az irodai munkavégzés elterjedésével a legtöbb munkavállaló ebben a testhelyzetben kénytelen a nap nagy részét eltölteni, ami hosszútávú egészségkárosodást eredményezhet. Azonban a tudatosan beépített, mozgással töltött szünetekkel és a helyes testtartásban végzett ülő munkával minimálisra csökkenthetjük a kockázatokat. A helyes testtartásban történő ülés elengedhetetlen feltétele a megfelelően beállítható ergonomikus szék.

Cikksorozatunkban szeretnénk bemutatni azokat az ergonómiai és munkaügyi szempontokat, amelyek mentén a különböző testméretekkel és esetlegesen már meglévő gerincproblémákkal rendelkező felhasználók számára kifejlesztjük az optimális testhelyzetet biztosító irodaszéket.

_____________________

Jelen cikkünkben a passzív ülés és a mozgás összehasonlítására helyezzük a fókuszt.

Ki gondolná, hogy az egyoldalú ülés jobban megterheli a gerincet, mint a huzamosabb állás? A hosszadalmas ülés ugyanis tartós és egyoldalú nyomást gyakorol a porckorongokra, amelyből könnyedén kialakulhat a porckorongsérv. A gerincoszlop csigolyákból és rugalmas porckorongokból épül fel. Ez utóbbi összetevő arra szolgál, hogy biztosítsa a gerincoszlop mozgását, hajlékonyságát és felfogja az agy felé irányuló rezgéseket, elosztja a csigolyatestekre ható nyomást. A porckorong nagy víztartalmú, de szilárd anyag, mely körkörös gyűrűkből épül fel és a közepén lágy anyagot tartalmaz.  Tudósok szerint kb. 20 éves kortól csökken a víztartalom és megkezdődik a porckorongok öregedése, veszít rugalmasságából. Ha hirtelen nagy nyomás vagy tartós egyoldalú nyomás éri a gyűrűt, az deformálódik (túlzottan összenyomódik) és a lágy rész kitüremkedhet a gerinccsatorna irányába, mely ily módon nyomást gyakorolhat a gerincvelőből kilépő ideggyökökre.

Igen erős fájdalommal jár, ha már kialakult, hosszadalmas kezelésekkel lehet csak visszanyerni az eredeti állapotot. Komolyabb esetekben műtéti beavatkozás sem kerülhető el, sőt jelentős munkaképeségromlással is jár, hovatovább leszázalékolással.

A huzamosabb ülés az izmokra és szalagokra is előnytelen hatással van.  Az egyoldalú terhelés következtében az izmok, szövetek vérellátása csökken, anyagcseréje lassul, ezért felhalmozódnak toxikus anyagok, amelyek az állagrenyhülésen túl számos egyéb elváltozásokhoz vezetnek, pl. a porckopás, meszesedés, ízületi szalagok feszességének gyengülése, izületi gyulladás, izületi folyadék termelődésének csökkenése, izomsorvadás. Ha berozsdásodottsági érzéssel jár a székről való felállás, az figyelmeztetés arra, hogy túl sok időt töltöttünk mozdulatlanul, sürgősen át kell mozgatni tagjainkat. A mozgás sarkallja pl. az izületi folyadékot állandó termelődésre, „kenésre”, passzív helyzetben automatikusan csökken a termelődése, idővel nyikorogni fog az izület.

Előző cikkeinkben is folyamatosan hangsúlyoztuk, a napi rendszeres és módszeres mozgás a legjobb mindezek megelőzésére, elkerülésére.

Életvitelünket, szokásainkat lassanként alakítsuk át, válasszuk a mozgást igénylőbb lehetőségeket: mozgólépcső helyett hagyományos lépcső, esős napokat kivéve autózás helyett kerékpározás.

A séta, gyors gyaloglás, kerékpár, kocogás, lépcsőzés felgyorsítja a keringést, az anyagcserét, zsírégető és még az állóképességet, egyensúlytartást is erősíti. A testi állóképesség a szellemi állóképességet is jelentősen támogatja, sokkal kevésbé fárasztó idegileg és szellemileg is egy nap, ha testi edzettségünk is van. A nap végén inkább frissítő, mint fárasztó egy átmozgató tornázás.

A munkahelyen és otthon is fontos igénybe vehető eszköz: az ergonomikus szék, amely állandó mikromozgásra és kényelmes-kellemes testtartásra segíti a benne ülőt. De még innen is erősen javallott felállni óránként 10 percre, hogy átmozgassuk izmainkat jól megválasztott tornagyakorlatokkal vagy egyéb mozgással, amely kilazítja az elgémberedett testrészeket.

Alternatív, munkáltatók által is támogatott megoldás még a fittball (L-méretű normál asztal magasság esetén), amely szintén folyamatos egyensúlyozó gerincmozgásra készteti a rajta ülőt. Használhatunk térdeplőszéket is, amely tehermentesíti a gerincet. De bármin ülünk is, időről-időre fel kell állni, hogy jól megmozgassuk tagjainkat.

Használhatunk még a székre helyezhető, gumiból készült, levegőt tartalmazó ülőpárnát, mely a gerinc statikus tehermentesítését oldja meg. Ez biztosítja az állandó egyensúlyozást, a gerinc finom kimozgatását.

___________________

A „SmartSeat” márkanév alatt a gerincoszlopot a lehető legkevésbé terhelő, optimális emésztési és keringési folyamatokat az egészséges testtartás révén lehetővé tevő irodaszék fejlesztését tűztük ki célul. Az egyedi mechanikai megoldásnak köszönhetően statikus, de minden irányba fokozatmentesen állítható, (gerincproblémával küzdőknél előre is) dönthető ülőlappal rendelkező, ergonomikus irodaszékünk a Széchenyi 2020 Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretén belül „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” tárgyú VEKOP-2.1.7-15-2016-00145 számú projekt keretében, az EU és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

További információ:
SmartSeat – az irodai okos szék
SmartSeat – Smart office chair
SmartSeat – Intelligenter Bürostuhl

(X) Frissítve: 2019.04.12.